lauantai 30. heinäkuuta 2016

Rahan luominen lainalla
(ensimmäinen tekstini)

Helposti saattaa ajatella, että raha luodaan valtion painokoneissa tai sitä ei ajattele ollenkaan, niinkuin minun tapauksessa ennen kuin katsoin ´´Zeitgeist: Addendumin´´. Kuitenkin ilmeisesti vain pieni osa rahasta on tämmöistä käsittääkseni ns. keskuspankkirahaa.

Raha luodaan kun pankki myöntää lainaa. Pankki kirjaa asiakkaalle tietyn rahasumman ja sitä vastaavan velan sekä päälle koron. Takaisin maksettaessa lainaa vastaava summa katoaa ja korko jää pankille tuloksi. En näe tätä kovin ihmeellisenä asiana enkä korosta homman taikatemppumaisuutta ja rahan tyhjästä luomista, niinkuin jotkut tekevät. Näen kuitenkin että homman voisi hoitaa paremminkin.

Selvennän: Pankkien tehtävä tässä on arvioida kykeneekö asiakas maksamaan takaisin. Korko on pankin ansio tästä työstä. Sopiva asiakas tekee tai teettää työtä maksaakseen ja tuottaa näin ´´arvoa´´ pitämään yllä rahan arvoa. Näin lainan voisi katsoa olevan valuutta-alueen (esim. euroalue) sijoitus, joka epäonnistuessaan kokonaan tai osittain laskee rahan arvoa ja onnistuessaan tuottaa yhteisölle arvoa. Ideaalitilanteessa tämä voisi ehkä toimia ongelmitta, mutta kuten näemme todellisuus on toinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti