sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Rahan luominen palkaksi


Olen pohtinut vaihtoehtoista tapaa luoda raha. Otsikon mukaisesti se luotaisiin suoraan palkaksi. Nähdäkseni tämä olisi ratkaisu ennen muuta nykyiseen työttömyys ongelmaan, koska työntekijä ei olisi enään samalla tavalla kustannus työnantajalle. Tällöin rajoitteeksi muodostuu ihmisten työhalu ja kyky. Ei olisi nykyisenkaltaisia lamoja vaan ongelma olisi todelliset reaalimaailman kriisit, jotka vaikuttaisivat tuotantoon ja vastaavaan. Tällöinkään ei missään nimessä seuraisi työttömyyttä vaan päinvastoin täytyisi tehdä työtä ongelmien ratkaisuksi. Vastaavasti kun ajat ovat hyvät, niin ihmiset voisivat ottaa rennommin ja keskittyä heitä kiinnostaviin asioihin. Tämä uskoakseni näkyisi mm. uusina yllättävinä keksintöinä. Käsittääkseni zeitgeist-liike tavoittelee paljolti samanlaista maailmaa paitsi ilman rahaa.

Mekanismeja tarkemmin

Tässä mallissa raha siis luotaisiin suoraan palkaksi. Kun rahaa luodaan, niin sen pitää myös kadota jollain tapaa. Nykyäänhän raha poistetaan ´´lainaprosessin´´ yhteydessä, missä se myös luodaan. Ideoimassani mallissa luominen ja poistaminen ovat samalla tavoin toimenpiteen eri puolia. Koska raha luodaan vastineeksi työpanoksesta, niin sen kuuluu vastaavasti kadota, kun kulutetaan työn tuloksia. Yksinkertaisena esimerkkinä ruuan tuottaminen ja syöminen. Myös palkan kuulu määrittyä jollain tapaa. Tähän sopisi yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan suhde. Töihin joissa ei riitä tekijöitä, kuuluu isompi palkka. Tämmöisiä voisivat olla esimerkiksi epämiellyttävät työt sekä erityistä osaamista vaativat työt. Vastaavasti töistä joihin on tarjolla enämpi tekijöitä kuin tarvii, niin maksettaisiin vähemmän. Näin sekä systeemin toiminnan että oikeudenmukaisuuden takia.

Systeemien erosta

Lyhyesti vielä näide systeemien olennaisesta erosta. Nykyisessä lainaperusteisessa tavassa raha luodaan ennen työpanosta ja velka toimii painostuksena tehdä työtä rahojen eteen. Kun tuo työ on tehty, niin raha katoaa. Myös työn tulosten kuluttaminen tapahtuu näin jo ennen kuin sitä vastaan on tehty työtä. Palkkaperusteinen malli on taas vastakohta edelliselle. Työ ja raha tuleva ensin yhdessä. Myöhemmin tulevat kulutus ja rahan poisto. Tähän perustuu myös se ero, että palkka mallissa hyvinä aikoina voi ottaa rennommin eikä rahan säästäminen ole ongelma koska sitä ei tarvita velkojen maksuun. Lainamallisa taas hyvät ajat ovat niitä jolloin on paljo kysyntää palkollisille ja huonoina aikoina ei ole millä maksaa tarkoittaen lamoja.

Eri tavat yhdessä

Vaikka nämä tava eroava toisistaan, niin ne voivat kuitenkin täydentää toisiaan. Laina voisi toimia niin kuin nykyään rahoituksena toimiville yritysideoille tai vastaavalle ja olla näin yhteinen sijoitus, joka väliaikaisesti laskee rahan arvoa, mutta onnistuessaan tuottaa uutta. Silkat kulutusluotot ois eri asemassa, koska ne eivät liene yhtälailla hyödyllisiä taloudelle kokonaisuudessaan. Ne voisivat ehkä olla paremmin saatavilla hyvinä aikoina, mutta tätä täytyy vielä pohtia.

1 kommentti:

  1. Ei tuo rahan luominen työpanosta vastaan ole uusi idea. Lähes tuollainen rahajärjestelmä oli käytössä natsi Saksassa 1933-45.

    https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2014/05/25/kansallissosialistinen-saksa-oli-kauhistus-kansainvaliselle-pankkikartellille/

    https://youtu.be/RQNhz96Bi3k

    VastaaPoista