torstai 4. elokuuta 2016

Esimerkki laina/palkka-systeemien erosta

Jotta helpommin ymmärtää lainaksi ja palkaksi luodun rahan erot, niin kirjoitin seuraavaa.

Lainasysteemi

Kun nykyään katsot pankkitiliäsi tai lompakkoasi, niin riippumatta rahan määrästä sitä rahaa ei vois olla, jos kukaan ei olisi ottanut lainaa. Tämä raha lienee kiertänyt useamman käden kautta, mutta koska se on sulla, niin joku ei ole vielä maksanut velkojaan. Ylipäänsä jos kukaan ei olisi ottanut lainaa, kellään ei ois ollu varaa maksaa sinulle. Rahasi tarkoittavat tavallaan, että joku on tuota rahaa vastaan epäsuorasti sinulle velkaa systeemin kautta. Tuo raha tarkoittaa myös sitä, että jollakin toi velka painaa sokeasti päälle. Tuo velka ei tee eroa sen suhteen millä keinoilla tämä raha on hankittu. Jos pystyy välttämään riskin rangaistuksesta, niin se kelpaa kyllä. Velka toimii siis painostuksena, hankkia rahat keinolla millä hyvänsä. Esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä sen sijaan että kehittäisi toimintaa. Kuitenkin olemme riippuvaisia tuosta velkarahasta.

Mitä oon pohtinut, niin ainoastaan maksukyvyttömyyden kautta rahaa voisi tavallaan vapautua tästä kierteestä, koska kukaan ei silloin maksa sitä takaisin. Tällöin se makaa jonku muun tilillä. Silloin kuitenkin rahan arvo alenee koska sitä vastaan ei oo tehty työtä velan maksuksi. ´´Systeemi on epäonnistunut´´, pankki on myöntänyt liian auliisti lainaa. Tuon vaikutus tosin mahtaa pienetä sen mukaan, kuinka paljo raha on ehtinyt kiertää taloudessa. Lainan saanti kuitenkin vaikeutuu.

Palkkasysteemi

Jos raha luotaisiin palkaksi, homma ois kovin päinvastainen. Kaikki raha tarkoittaisi, että sitä vastaan on tehty jotain. Tililläsi oleva raha tarkoittaisi, että olet tuottanut jotain rahan arvoista tai tarjonnut työtäsi jollekin tuota rahaa vastaan. Voit nyt ostaa itsellesi jotain tai tarjota sitä toiselle työtä vastaan. Tuota rahaa ei kuitenkaan ole otettu velaksi, vaan halutessa on voitu ottaa rennosti säästöjen turvin tai käyttää aikaa jotenki muuten.

Toi meni ehkä vähän mutkikkaammaksi, koska mietin kirjoittaessa voiko palveluita ja tuotantoa ajatella samoin. Palvelua tuottaessa ei synny tuotetta jonka joku voisi ostaa, vaan palvelu kuluu siinä samalla, kun se tuotetaan. Kuitenkin tuotannossa tarvitaan monenmoisia töitä ja ylipäänsä ihmiset vaatii hoivaa etteivät kapinoi tai kuole surkeuteensa ja voivat näin työskennellä.

Toivottavasti tästä selkis minkä eron näen näissä systeemeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti