perjantai 26. elokuuta 2016

Kommentti josta sukeutu pohdinta sijoittamisesta

Tuo jäi ajatuksenvirran muotoon, joten tosa on murresanoja ja kaipais tiivistystä.

Juttu jota kommentoin (En tosin lukenu ku alkua.):
https://bittiraha.fi/content/bitcoin-kurssianalyysi-2932016-voimakas-liikahdus-ylospain-nyt-mahdollista

Sukeutu tommonen kirjotus ku kommentoin juttua bitcoinkurssikeinottelusta Skepsis-ryhmässä. Kiinnostaa lukea kommentteja kunhan ovat asiallisia. Juttusta tuli melko pitkä. Kuitenki musta onnistunutta ajatuksen virtaa.


Juttu taitaa pareta lopusa, ku kirjoittaesa pohin asiaa samalla. Alku on vähän hapuilua.


Varmaan mitä suhteellisesti usiampi koittaa tienata tuolla, niin sitä vaikiammaksi se käy. Ylipäänsä kaikkialla misä kilpailu käy kovaks, niin tuotot laskee. Finansseissa saattaa olla paremmat mahikset kuin muualla jos sitä ei muualle mee. Toisaalta se on myös paljo vaivattomampaa kuin koittaa perustaa yritys (en tarkoita tienaamista), niin pienemmätki mahikset saattaa vetää käppyräkeinotteluun. Sikäli varmaan viimesenä vielä yritetään siellä jos muualla ei toimi. Toi oli arvailua.


Reaalitaloudesa tuotot kasvaa vain jos keksitään tapa tehdä jotain paremmin tai muuta mille ois kysyntää. Jos uutta ei synny, niin voitot pienenee kilpailun myötä. Samoin hinta jota rahasta voi maksaa laskee. Meinaan korkoa.


Nykyään on toisaalta helpompaa sijoittaa rahojaan ku aiemmin,  joten hyvät ja helpot sijoituskohteet löyetään nopiammin. On helpompaa yrittää... toistan kai ittiäni.


Markkinoilla lienee jonkinlainen balanssi. Jos reaali talous kasvaa, niin mahikset sijoittajillakin kasvaa. Finanssimarkkinoiden ja vastaavien, markkinat toimii kai viiveellä, kun vertaa reaalitaloden kehitykseen. Sijoittajat tuppaa olemaan varovaisia, jos kasvua ei oo näkyny, mutta jos reaalitaloudesa jotain tapahtuu, niin joku sen viimein huomaa. Sitte yhä usiampi tulee peräsä. Lopulta saattaa tulla kupla joka puhkeaa sitte, kun potentiaaliset sijoittajat käy vähiin ja myös ku pitää alkaa maksaan lainoja takas.


Homma toimii samoin kuin pyramidi-huijaus. Jälkeen tulevat ruokkivat edellisiä nostamalla kurssia, mutta jossain välisä rahat loppuvat.


Kuplan puhetessa kurssit syöksynee alas, alemmas kuin reaalitalous antas aihetta. Sieltä sitte raalitalouden pitää kurssit kohti todellisia mahiksia. käppyrätalous toimii siis vähän niinku jousella reaalitaloudden perässä.


Kurssien ailahtelevuuteen vaikuttaa se kuinka paljo sijoittajat ymmärtää reaalitaloutta ja osaavat kahtoa oikeita singaaleja. Muuten se käy helposti pitemmällä ääripäissä.


Heilumiseen auttas siis opettamalla sijoittajia tarkkailemaan reaalitaloutta. Helpommin tosin vois käydä se, että vaaditaan sijoituksilta pitkäjänteisyyttä. Esimerkiksi ostamiaan osakkeita ei voisi myyä, ku vasta tietyn ajan päästä. Silloin pitäis kattoa kauemmas taloudessa ku miettii mikä kannattaa. En tosin tiiä onko tommosia rajotuksia kuin, mutta kai toi auttas.


Toi rajotus ei varmaan sopisi olla vakio vaan se pitäisi kai ennemminki muuttua reaalitalouden vaihtelun mukaan jollain tapaa. En tosta osaa enämpi ny sanoo.


Toi yllä taitaa käsitellä vain homman toimintaa. Ei ollenkaan sitä mikä merkitys noilla on.


Siis mitä tarvetta sijoittajien rahoilla ylipäänsä on: Helposti ymmärtää että alottelevilla yrityksillä tuppaa olemaan rahoitustarvetta. Hankia laitteita ja muuta tarpeellista menoerää.  Muuten homma voi kokonaan tyssätä tai kestää vaan kauemmin päästä alkuun. Olisi kaikille vahinko jos hienoa innovaatiota ei saataisikaan talouteen. Ylipäänsä kaiken uuen kehittely vaatisijoituksia alkaen yrittäjän omasta ajasta.


Sijoittamisessa pärjäävät siis ne jotka osaavat tarkkailla reaalitalouden muutoksia ja mahollisuuksia. Etenki finanssimarkkinoiden suhdetta reaalitalouteen.


Vau, Ajatuksen virtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti