maanantai 8. elokuuta 2016

Kilpailukyky ja kestävä kehitys

Esittelen tässä ideani siitä, miten voitaisiin tehdä työtä pitemmällä tähtäimellä siten, että nykymeno ei pilaisi tulevaisuuttamme. Tarkoitan kestävää kehitystä.

Minulta kysyttiin jonkin aikaa sitten, että mitä mieltä olen systeemistä jossa hommat tehtäis järkevämmin tai ylipäänsä miten ne voisi hoitaa paremmin.

Olen pohtinut tätä kilpailukyky-ongelman kannalta. Nykyään jos vaikka asettaisimme päästöveron tai jonkin muun haittaveron, niin se vaikuttaisi suoraan kilpailukykyyn nostamalla tuotteidemme hintoja. Ongelma on, ettei silloin kannata tehdä mitään koska muutkaan eivät tee.

Ajattelin että meidän pitäisi asettaa ulkomaiset tuotteet samalle viivalle, kuin omat tuotteemme. Verottaisimme tuontia samoin kuin kotimaista tuotantoamme. Tarkoitan siis tullia. Näin omat veromme eivät koituisi kilpailukyky ongelmaksi kotimaassa. Homman voisi laajentaa vientiin, niin että emme verottaisi sitä ollenkaan, vaan se jäisi kohdemaan tehtäväksi. Tällaisessa tilanteessa verot kohdistuisivat omaan kulutukseemme. Onhan paljon helpompi vaikuttaa omiin valintoihinsa niin omalla kuin valtionkin tasolla. Saattaisi olla järkevämpää asettaa nämä ennen muuta kulutusveroiksi, koska osa tuonnistamme on resursseja vientituotteisiin. Näin vero olisi ennen muuta kohdistettu omaan kulutukseemme.

Näiden verojen tulot, sikäli kuin ne ovat haittaveroja, käyttäisin noiden ongelmien ratkaisuun. Esimerkiksi päästöveron tuotot voisi ohjata uusiutuvan energian investointeihin ja tutkimukseen. Tämä voisi tuoda myös kilpailuetua näillä aloilla.

Tämmöinen verotus mahtaisi aiheuttaa porua maailmalla, mutta siinä olisi myös vastaus muille maille, jotka haluaisivat panostaa enemmän kestävään kehitykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti