lauantai 6. elokuuta 2016

Asioiden arvosta ja hinnasta
Näin kun taloudesta kirjoitan, niin tätäkin on olennaista pohtia.

Mitä rahalla mitataan?

Perimmiltään tuotteen tai palvelun hinnassa kyse on työpanoksesta. Vaativammista töistä maksetaan yleensä enemmän. Esimerkiksi kullan harvinaisuus tekee siitä vaikeampaa löytää ja näin kalliimpaa. Tämän hinnan osan voi ajatella sisältävän työn fyysiset vaatimukset. Sanotaan sitä vaikka perushinnaksi. Myös tarvittavan osaamisen hankkimisen lasken tähän. Se voi vaikuttaa myös toiseen suuntaa vähentämällä itse tuottamisen vaatimaa työtä. Perushinta on siis se taso jonka yläpuolella hinnan kuulu pysyä riittävästi, jotta työ on kannattavaa.

Muita Tarjontatekiöitä

Sikäli kuin hinta ylittää paljon perushinnan tai on sitä häiritsevän lähellä jopa alle sen, niin siihen vaikuttaa muut asiat. Näitä ovat muusta kuin palkasta johtuvat asiat, jotka lisäävät tai laskevat jonkin työn houkuttelevuutta. Esimerkiksi taiteilijoilla kuuleman mukaan monilla on niukka elanto. Menestyessä voi tienata rutkasti, mutta se lienee osin pois muilta. osa töistä voi taas olla vaarallisia tai keskivertoa epämiellyttävämpiä. Ylipäänsä yleinen mielikuva työstä riippumatta sen todenmukaisuudesta on merkittävä tekijä. Menestyessä tuleva arvostus lisää kysyntää ainakin menestyjän osalta sekä työn tarjontaa, kun muitakin alkaa kiinnostaa.

Näitä asioita on ties mitä kuten työn vaatima koulutus ja luottamus etten näistä ny enempää. Josko asia kuiten tosta selvinny.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti