tiistai 16. elokuuta 2016

Kommentoin koskien juttua tuloeroista


Suuren eriarvoisuuden vallitessa rikkaat kierrättävät mahdollisimman pienen osan varoistaan köyhien kautta, koska sitä ei ole heiltä saatavilla. Muutoinhan köyhät eivät olisi niin köyhiä. Sen sijaan he käyttää rahansa tienatakseen sitä sieltä missä sitä on. Tarkoitan muilta rikkaita. Köyhien osa on olla työvoimana, kun tarjotaan palveluita muille rikkaille. He joutuvat käyttämään suuren osan tarmostaan pysyäkseen hengissä. Tasaisen tulonjaon vallitessa useammalla olisi mahdollisuus näyttää kyntensä mm. kehittämällä ideoistaan innovaatioita.

Ylipäänsä kun on rikas, niin näkee vähemmän tarvetta kierrättää rahaa taloudessa suhteessa omaisuuteensa. Köyhä taas käyttää suuren osan tuloistaan välittömiin tarpeisiin. Raha jatkaa siis nopeammin seuraaviin käsiin ja kasvattaa taloutta.

Kun raha luodaan vain lainaamalla, ihmiset ovat erittäin riippuvaisia rikkaiden rahoista. Etenkin lama-aikaan kun rahan määrä vähenee, heidän rahojensa painoarvo kasvaa. Ihmiset joutuvat tyytymään huonompiin työehtoihin saadakseen elannon. Etenkin velalliset ovat heistä riippuvaisia.

Jos raha luotaisiin ensisijaisesti palkaksi, niin oltaisiin vähemmän riippuvaisia heidän rahoistaan. Palkkoja ei voisi juurikaan polkea. Ne vaihtelisivat vain työn kysynnän mukaan.  Myös suhteellinen rikastuminen rahoillaan olisi luultavasti vaikeampaa. Etenkin velallisten asema paranisi, koska raha luotaisiin suoraan heille palkaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti